Run Flat (RFT) Lastik Nedir? Özellikleri & Avantajları

Run Flat (RFT) Lastik Nedir? Özellikleri & Avantajları
Aracınıza uygun lastik ebadını bulun
Lastik Ara
Fiyat listesine göz atın
Fiyat Listesi
Size en yakın hizmet noktasını bulun
Bayiler

Run Flat (RFT) Lastik Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Aracınızla uzun yolda seyir halindeyken lastiklerin patladığını düşünün. Buna rağmen yaklaşık 80 km daha gidebilecek olmanız çok iyi olmaz mıydı? İşte Run Flat lastikler, patladığı ve lastik hava basıncı inmeye başladığı halde yol alabilen lastikler, tam da bu ihtiyaca cevap veriyor.

Run Flat lastikler, zorlu yol koşullarında pratik ve güvenli bir sürüş için çok tercih edilen kullanışlı ürünlerdir. RFT lastikler olarak bilinen ya da kısaltılan Run Flat lastikler, patlama veya hava basıncı kaybı yaşandığında dahi belli bir mesafe boyunca sürüşe devam etmenizi sağlar. Elbette bu özellik, onları vazgeçilmez kılıyor.

Özel olarak tasarlanmış yapıları sayesinde geleneksel lastiklerin aksine, Run Flat lastikler, iç yapılarına eklenen sert yanaklarla desteklenmiş bir yapıya sahiptir. Bu özellik, lastiğin tamamen havasız kaldığında bile yükü taşımasına ve yola tutunmasına imkân tanır. Böylece hem aniden lastikle ilgili güvenlik riski oluşmasını önler hem de güvenliği artırarak sürücülerin ani lastik değişimi yapma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Özellikle uzun yollarda veya lastik tamir hizmetlerine ulaşmanın zor olduğu alanlarda avantaj sağlar. Sıklıkla uzun yola çıkıyorsanız RFT lastikler başka bir deyişle patlasa da yol alabilen lastik modelleri, tam size göre.

Run Flat Lastik Nedir?

Run Flat (RFT) lastik, patlama veya hava basıncı kaybı durumunda sürüşe devam etmeye imkan tanıyan özel bir lastik türüdür. Yan duvarlarında bulunan güçlendirilmiş yapısıyla, lastik tamamen havasız kaldığında bile aracı belirli bir mesafe ilerletebilir. Bu mesafe elbette lastiğin diğer özelliklerine göre değişir. Ancak genel bir rakam vermek gerekirse yani “RFT lastik patlayınca ne kadar gider” sorusuna cevap vermek gerekirse; 80 km gibi bir cevap verilebilir.

Özetle; Uzun yolda lastikler patlarsa ve RFT lastik kullanıyorsanız lastik değişimi yapmadan güvenli bir şekilde 80 Km/s saat hızda 80 Km daha yol alabilirsiniz. Özellikle yedek lastik ihtiyacını ortadan kaldırarak bagaj alanından tasarruf da sağlayan RFT lastik kullanımı bu nedenle çok önemlidir. RFT lastik özelliklerine daha yakından bakalım. 

"Patlak" olduklarında bile çalışmaya devam ettikleri için, tüm patlak yol alabilen lastikler, hangi sistem tipinde olduğundan bağımsız olarak, sadece Lastik Basınç Kontrol Sistemi (TPMS) bulunan araçlarda kullanılabilirler. TPMS, lastiklerinizden biri basınç kaybına uğrar uğramaz size uyarı verir. TPMS olmazsa, havası inmiş bir lastikle gittiğinizi bilemeyebilirsiniz.

RFT (Patlasa da Yol Alabilen) Lastiklerin Özellikleri Nelerdir?

Run Flat lastiklerin en büyük özelliklerinden biri, patlağı ya da havasının inmeye başladığı durumda belirli bir hız limitinde sürüş yapma imkanı sunmasıdır. Söz konusu hız limiti ise genellikle 80 km/s şeklindedir. Bu şekilde yaklaşık 80 kilometre mesafeye kadar araç yol alabilir. Run Flat lastiklerin özellikleri ise aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Güçlendirilmiş Yanak Yapısı: Lastik yanakları, patlama veya basınç kaybı durumunda lastiğin şeklini koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, sürüşe devam etmeyi sağlar. 
  • Patladığı Durumunda Sürüş Mesafesi: RFT lastikler, genellikle 80 km mesafe boyunca ve 80 km/s hızla güvenli sürüş sunar.   
  • Yedek Lastik Gereksinimini Ortadan Kaldırma: Araçlarda yedek lastik taşıma zorunluluğunu azaltarak bagaj alanında yer tasarrufu sağlar.  Ayrıca aracınızın ağırlığını hafifler ve daha az yakıt tüketimi sağlar. Bunlara ilave olarak yedek lastik almamanız bütçenize katkıda bulunacağı gibi doğadaki karbon ayak izinizi de azaltmanıza ve çevreyi korumanızı sağlayacaktır.
  • Yüksek Isı ve Basınca Dayanıklılık: Özel malzemeleri sayesinde basınç kaybı sırasında ısınmayı kontrol eder ve dayanıklılığı artırır.
  • TPMS (Lastik Basınç İzleme Sistemi) ile Uyumlu Olma: Lastik basıncı düştüğünde sürücüyü uyaran sistemlerle birlikte kullanılması önerilir.

Run Flat lastik özellikleri sayesinde sürücüye güvenlik ve pratiklik açısından önemli avantajlar sağlar. Standart lastikler ile Run Flat lastikler kullanım bakımından farklı olmasa da gerek sürüş güvenliği gerekse aracınızdan daha iyi performans alabilmek için Run Flat lastikleri standart lastikler ile beraber kullanmamanızı önemle tavsiye ederiz.

Patlak Yol Alabilen Lastikler Nasıl Çalışır?

Patlasa da yol alabilen lastikler, basınç kaybı durumunda bile sürüşe devam etmeyi sağlayan özel bir tasarıma sahiptir. Bu lastiklerin çalışma prensibi, yanak yapısının güçlendirilmesiyle lastiğin patladıktan sonra bile şeklini koruyabilmesine dayanır. İşte tam da bu teknoloji sayesinde patlamaya rağmen güvenli sürüş devam edebilir. Run Flat lastik çalışma prensibinde en önemli kısım, destekleyici yanak yapısıdır. Lastiğin yanakları, standart lastiklere göre daha sert ve dayanıklı malzemelerle güçlendirilmiştir. Bu yapı, hava basıncı tamamen kaybolsa bile lastiğin yanak bölgesini destekleyerek aracın jant üzerinde yürümesini ve böylece lastiğin servis dışı kalmasını önler.  Lastik basınç izleme sistemi (TPMS) ile kullanıldığında, sürücü lastik basıncındaki düşüşten hemen haberdar edilir. Bu sistem olmadan lastiklerinizi ne kadar düşük hava ile kullandığınızı bilemezsiniz.

RFT Lastiklerinin Avantajları Nelerdir?

Run Flat lastiklerin avantajları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  1. Güvenli Sürüş: Run Flat lastikler, patlama durumunda bile sürücünün güvenli bir mesafeye ulaşmasını sağlar. Hava basıncı kaybolsa dahi 80 km'ye kadar yol alabilir olmaları en önemli avantajlarıdır.
  2. Stepne Gereksizliği: Stepne taşımaya gerek olmadığı için Run Flat lastikler, bagajda yer tasarrufu sağlar. Ayrıca stepnenin ağırlığını da taşımak gerekmez. 
  3. Ani Patlama Riskinin Azalması: Seyir halindeyken özellikle de yüksek hızlarda lastik patlaması, tehlikeli olabilir. Hem sizin hem de diğer araçların güvenliğini tehtit edebilecek olan böyle durumlar karşısında da Run Flat lastikler, bir önlem olarak karşınıza çıkar. Lastik birdenbire havasını kaybetmediği için sürüş dengesi korunur ve kontrol kaybı riski azalır.
  4. Daha Az Durma Süresi: Patlak lastiği değiştirmek için kenara çekmek gerekmez, bu da zaman kazandırır.
  5. Acil Durumlarda Konfor: Özellikle otoyollarda veya tehlikeli bölgelerde lastik değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırır.

Run Flat Lastik Nasıl Anlaşılır?

Bir lastiğin Run Flat olup olmadığı nasıl anlaşılır konusu da önemli. Run Flat lastikler, normal lastiklerden yapısal olarak farklı tasarlanmıştır ve bu özellikleri belirli ipuçlarıyla anlaşılabilir. Lastiğin yanak kısmında “Run Flat,” “RFT,” “ZP” (Zero Pressure), veya “SSR” (Self Supporting Runflat) gibi işaretlemeler bulunur. Ayrıca, üreticilerin kendi özel adlandırmaları da olabilir.

Run Flat lastiklerin en belirgin özelliği, yanak bölgesindeki sertleştirilmiş desteklerdir; bu tasarım, lastik basıncı tamamen düştüğünde dahi lastiğin şeklini korumasını sağlar. Lastik üzerinde bu destekleri elle veya gözle hissetmek zor olabilir, ancak profesyonel bir inceleme ile tespit edilebilir. Bu tür lastikler genellikle lastik basınç izleme sistemi (TPMS) ile kullanılır. Run Flat olup olmadığını anlamanın en güvenilir yolu, lastiğin teknik özelliklerinin belirtilmiş olduğu etiketi kontrol etmektir.

RFT Lastik Hangi Araçlarda Kullanılır?

RFT (Run Flat) lastikler, genellikle yüksek güvenlik ve performans gereksinimi olan araçlarda tercih edilir. Bu lastikler, özellikle premium segmentteki sedan, SUV ve spor otomobil modellerinde sıklıkla kullanılır. Bazı araç modelleri ise fabrika çıkışında RFT lastiklerle gelir. Ayrıca, run flat lastikler lastik basınç izleme sistemi (TPMS) ile uyumlu olduğundan bu özelliğe sahip araçlarda daha yaygın olarak bulunur. Yedek lastik taşımak istemeyen kullanıcılar ve ağırlık tasarrufu sağlamak isteyen üreticiler de RFT lastikleri tercih eder.

Bridgestone'un Run Flat Teknolojisine Sahip Olan Lastik Modelleri

Bridgestone’nun Orijinal Ekipman araçları için özel geliştirilmiş Run Flat lastik modellerinin yanında TPMS ile kullanılması durumunda her araç ile uyumlu DriveGuard serisi Run Flat lastik modelleri kullanıcıların hizmetine sunar.

  • Blizzak LM005 DriveGuard RFT

    Bridgestone Blizzak LM005 Driveguard, ıslak zemin frenleme ve yol tutuşunda yüksek performans sunar. Nano Pro-tech™ teknolojisi ile rakiplerine göre ıslak zeminde fren mesafesi üst seviyedir. Ayrıca viraj alırken de çok iyi performans sergiler. Nano-selective karışım teknolojisi ve etkin silika dağılımı önemli özellikleridir. Tüm ebatlarında ıslak zemin yol tutuşu "A" etiket değerine sahip olan Bridgestone desenidir. Bu ürün, Bridgestone RFT lastik modelleri içinde önemli bir seçenektir. Tutunmayı artıran merkezdeki 2 boyutlu kanalcıklar ve frenlemeyi iyileştiren omuz bölümündeki 3 boyutlu kanalcıklar sayesinde; Karlı zemin frenleme, çekiş gücü ve buzlu zemin frenlemede rakiplerine göre yüksek performans sergiler.



  • Bridgestone DriveGuard T005 RFT

    Driveguard T005 DG RFT lastik modeli de Bridgestone ürünleri içinde öne çıkan bir seçenektir. Yüksek oranda silika içermesi nedeniyle ve Nano Pro-tech™ sayesinde; Islak zeminde fren ve viraj performans değerlendirmesinde rakiplerine göre en iyi sonucu elde etmiştir. Güvenle ıslak zeminde kullanılabilecek bir Run Flat lastik modelidir. Geliştirilmiş karkas yapısı ve karışımındaki yenilikçi malzemeler ile uzun ömür sunar.



    Run Flat (RFT) lastik teknolojisi, ani hava basıncı kaybı veya patlamalar gibi beklenmedik durumlarda bile gideceğiniz yere ulaşmanızı sağlar. Lastik değişim zamanı geldiğinde, farklı segmentlerde yer alan lastik modelleri arasından ihtiyacınıza en uygun olanı seçmek ve kusursuz performans sunan Bridgestone lastiklerinin fiyat bilgisine ulaşmak için şimdi göz atın. Bu süreçte, güvenilir ve profesyonel hizmet sunan bir lastik bayi ile iletişime geçerek, aracınız için en ideal tercihlere ulaşabilirsiniz.